Af Emilie Risgaard, fra projektet omGANG.

Jeg har altid dyrket holdsport, så da jeg fravalgte håndbold efter en længere skadesperiode, fik jeg pludseligt et kæmpe socialt tomrum. Det havde jeg længe svært ved at udfylde, for hvad skulle jeg give mig til, når jeg ikke skulle træne med vennerne på hverdagsaftner eller spille kamp i weekenderne?

Jeg har ofte set gang og løb som værende individuelle aktiviteter. Du får sko på, musik i ørerne og tager alene afsted. Denne holdning har dog ændret sig meget de seneste år. Efterhånden er langt størstedelen af mine gåture i en eller anden grad sociale. Om det så er gennem en telefonsamtale, med en gå-makker eller med et hold. På samme måde har mine løbeture også fået et socialt twist. Her kan jeg sagtens løbe og snakke i telefon eller tage Anne under armen – i hvert fald på mine rolige ture.

Det sociale aspekt har boostet min motivation gevaldigt, og løbe- eller gåturen er ikke længere bare en ting, der skal overstås for, at jeg kan blive god til en anden sport, men et mål. Jeg vil blive bedre til at løbe og gå – fordi jeg synes det er sjovt, og fordi jeg nyder det. Med andre ord: Jeg er motiveret for det!

OmGang - når løb er socialt

Løb kan sagtens være socialt og dermed motiverende

Det har dog taget mig lang tid at komme til den erkendelse, og der tror jeg helt bestemt, at mit arbejde som træner hos RunningNow, har gjort en forskel. Her får jeg rig mulighed for at kunne spejle mig i andre trænere og i medlemmerne, der også nyder det sociale aspekt af deres ugentlige træninger. Dét er guld værd, når himlen er grå og sofaen trækker.

Og jeg er tydeligvis ikke den eneste, der mener, at motivationen afhænger af personerne omkring sig. Flere teoretikere har nemlig den holdning, at ”rollemodeller” har rigtig stor betydning for fastholdelse af motivationen. Og her er rollemodeller ikke nødvendigvis professionelle idrætsudøvere, men kan lige så vel være din nabo, som du ved, er god til at komme ud ad døren på gåture i regnvejr.

Så nej, gang og løb er langt fra individuelle aktiviteter. I hvert fald ikke, hvis du spørger mig. Jeg er sikker på, at det bliver meget lettere at komme afsted, hvis ikke man skal gøre det alene. Så det er bare med at fatte sin søster, ven, kollega eller hele dit hold og komme afsted!

Gang i fællesskab kan også stærkt anbefales!

Gang i fællesskab med andre kan også stærkt anbefales!